دستگاه زردی

نکات مهم هنگام استفاده از دستگاه فتوتراپی برای درمان زردی نوزاد

استفاده از دستگاه فتوتراپی در منزل برای درمان زردی نوزاد نیازمند رعایت یکسری نکات می باشد. در زیر نکات مهمی را که باید در نظر داشته باشید را بررسی می‌کنیم:

رعایت دستورالعمل توصیه شده: حتماً دستورالعمل توصیه شده توسط پزشک را رعایت کنید. هر پزشک ممکن است راهنمایی‌ها و مشخصات خاصی برای استفاده از دستگاه فتوتراپی برای نوزاد شما داشته باشد. اطمینان حاصل کنید که دستورالعمل را به دقت رعایت می کنید.

محیط مناسب: دستگاه فتوتراپی نیاز به محیطی خاص دارد. آن را در یک اتاق که دارای نور محیطی کم است قرار دهید. از نور مستقیم خورشید و نور روشنی که به صورت مستقیم روی نوزاد می‌تابد، پرهیز کنید.

حفظ دمای مناسب: نگهداری دمای مناسب در اتاق بسیار مهم است. دمای اتاق باید حدوداً ۲۴-۲۶ درجه سلسیوس باشد. همچنین، دمای بدن نوزاد را نیز تحت نظر داشته باشید و به حفظ دمای بدن مناسب او اهمیت بدهید.

حفظ رطوبت: حفظ رطوبت مناسب در محیط اطراف نوزاد نیز اهمیت دارد. معمولاً مرطوب سازی هوا در اتاق توصیه می‌شود تا از خشکی پوست نوزاد جلوگیری شود.

حفظ راحتی نوزاد: مطمئن شوید که نوزاد در حین استفاده از دستگاه فتوتراپی راحت است. این شامل اطمینان از صحت وسایلی مانند ماسک‌های حفاظتی و پوشش محافظتی می‌شود که بر روی چشم‌های و صورت نوزاد قرار می‌گیرد.

رعایت بهداشت شخصی: همیشه دست‌های خود را قبل و بعد از لمس دستگاه فتوتراپی و همچنین قبل از لمس بدن نوزاد بشویید. این کار باعث کاهش ریسک عفونت‌ها می‌شود.

محافظت از چشم‌ها: اگر دستگاه فتوتراپی دارای نور مستقیم است، حتماً از محافظت چشم‌های نوزاد اطمینان حاصل کنید. از عینک محافظ یا ماسک‌های حفاظتی مخصوصی استفاده کنید تا از تماس مستقیم نور با چشم‌های نوزاد جلوگیری شود.

رعایت زمان استفاده: دستگاه فتوتراپی باید به طور معمول طبق دستورالعمل پزشک به مدت مشخصی استفاده شود. دقیقاً زمان تعیین شده را رعایت کنید و دستگاه را در زمان مناسب خاموش کنید.

پوشاندن سایر بخش‌های بدن: هنگام استفاده از دستگاه فتوتراپی، بهتر است بخش‌های بدن نوزاد که نیاز به درمان ندارند، با پوشش مناسبی مثل پتو یا لباس پوشانده شوند. این کار از ارتباط غیرمستقیم نور با بخش‌هایی از بدن که نیاز به درمان ندارند جلوگیری می‌کند.

نظارت مداوم: حتماً در طول استفاده از دستگاه فتوتراپی، نوزاد را به طور مداوم تحت نظر داشته باشید. از تغییرات ناگهانی در رفتار، وضعیت یا رنگ پوست نوزاد آگاه شوید و در صورت نگرانی به پزشک مراجعه کنید.

آشنایی کامل با کارایی دستگاه زردی

دستگاه زردی که به همان دستگاه فتوتراپی معروف است همانطور که از نام آن مشخص است برای معالجه زردی نوزاد به کار برده می شود. فتوتراپی در حقیقت به مفهوم معالجه توسط فوتون ها و نور ها می باشد.

همان گونه که مستحضرید یکی از بیماری های رایج در میان نوزادان تازه به دنیا آمده زردی یا یرقان می باشد. برای معالجه این بیماری از سیستم هایی که عوارض آن خیلی کم است یا به بیان دیگر عوارضی ندارند دستگاه فتوتراپی نوزاد است.

بررسی و معالجه اولیه و فوری زردی می تواند از ایجاد عوارض جدی پیشگیری نماید. از عوارض جدی و درمان نشدن یرقان می توان فلج مغزی، عقب ماندگی ذهنی، مشکل در اعتدال حرکتی، ناهنجاری های دندانی، ناشنوایی و حملات صرعی را نام برد که به هیچ عنوان درمان شدنی نیستند.

زردی پوست نوزاد معمولا از صورت آغاز شده و زمانی که میزان بیلی روبین در خون افزایش یافت به شکم و پا ها وسعت می یابد.استفاده از دستگاه فتوتراپی یکی از مرسوم ترین روش های درمان این بیماری است که در پایین آمدن میزان بیلی روبین اهمیت بسزایی دارد.این دستگاه فرم و ساختار مولکولی بیلی روبین را عوض می نماید. نور درمانی اجازه می دهد گلبول های قرمز در زیر پوست از بین رفته و همچنین از خون و پوست خارج شده و دفع شود.

زمان دقیق استفاده از دستگاه زردی

چه زمانی استفاده از دستگاه بایستی آغاز گردد؟

پژوهشات متعدد نشان می دهد که کم و بیش از ۱۰۰۰ نوزادی که در آمریکا متولد می شوند و در قسمت مراقبت از نوزادان واقع می شوند حدودا ۴ الی ۵۰ نوزاد به دستگاه زردی نوزاد احتیاج پیدا می کنند و همین مقدار هم بعد از مرخص نمودن برای فتوتراپی بایستی دوباره در همین بخش بستری شوند.

تراکم خاص و جامع، جمع شدن گلبول قرمز در سرم خون که بایستی فتوتراپی در آن شروع شود ناپایدار است و به موارد متنوعی وابسته است:

•میزان کلی گلبول قرمز در سرم خون
•میزان سن بارداری مادر نوزاد
•سن نوزاد به ساعت و در موقع تست
•هر نوع علل خطر ساز شخصی برای هیپربیلی روبینمی
علل خطرساز در دچار شدن به هیپربیلی روبینمی حاد و کرن ایکتروس نظیر :
•افت گلوکز، فسفات
•خفگی
•حالت گیجی و خواب آلودگی
•متغیر بودن دما
•بیماری ایزوایمیون همولیتیک
•سپسیس
•اسیدوز، پایین آمدن میزان بی کربنات مایع بیرون سلولی و واقع شدن ph خون در حدود اسیدی می باشد.
•هیپربیلی روبینمی

زمان شروع درمان با دستگاه زردی

برای یاری رساندن به پزشکان در مشخص نمودن زمان شروع درمان به وسیله دستگاه زردی ، آکادمی پزشکی اطفال آمریکا(APP) در ارتباط بد هیپربیلی روبینمی ضوابطی و مقرراتی را برای تدبیر هیپربیلی روبینمی در نوزادانی که هفته ۳۵ بارداری را طی نموده اند عرضه نموده اند.این ضوابط نظیر پروسه های متناهی است برای کنترل زردی در بخش های مراقبت نوزادان ، همچنین نسخه هایی برای شروع فتوتراپی که مطابق جوانب کلی گلبول قرمز سرم خون، میزان سن بارداری، سن ساعتی نوزادان و علل خطرساز شخصی هستند.

هیچ نوع نسخه ای مبنی بر دلایلی در خصوص پیشنهادهایی برای فتوتراپی در نوزادان نارس و سن بارداری کمتر از ۳۵ هفته موجود نمی باشد.با توجه به این متون مرجعی که اکثرا از آن بهره می گیرند جدول هایی را مهیا نموده اند. یک حساب سطحی و سرسری در NICU شروع به کارگیری دستگاه زردی را موقعی می داند که میزان سرمی گلبول قرمز معمولا بیشتر از 5 برابر وزن در زمان تولد است. به عنوان مثال در نوزاد ۲ کیلویی فتوتراپی در سطح گلبول قرمز ۱۰(mg/DI) شروع می شود.

نحوه عملکرد دستگاه زردی

نحوه عملکرد دستگاه زردی نوزاد چگونه است؟ فتوتراپی حدود 40 سال است که به یک معالجه مطمئن برای زردی نوزادان مبدل گشته است. عوارض حاصل از این عمل بسیار ناچیز و معمولا ضعیف است.بالا رفتن تبخیر غیر ملموس آب و عکس العمل های پوستی در نوزادان دچار به زردی که تحت درمان با دستگاه فتوتراپی می باشند من جمله عمده ترین عوارض به حساب می آیند.

دستگاه زردی با هالوژن های نور که در یک محل خاص واقع است می تواند مسیر خون پوستی و بخار شدن غیر ملموس آب را به وسیله پوست تکثیر نماید.این موضوع در نوزادان نارسی حائز اهمیت است که کارایی مرتبط به بازدارنده های پوستی بنا به دلایلی همچون نارس بودن با ریسک روبه رو و در مقابل آب بسیار نفوذ پذیر می باشد.

درمان زردی نوزاد توسط دستگاه فتوتراپی

نحوه درمان زردی در نوزادان به وسیله دستگاه بصورت زیر می باشد:

پیش از درمان نوزاد

لوله IV یک لوله کوچکی می باشد که در سیاهرگ نوزاد واقع می شود تا بدین وسیله به او غذا و دارو ارسال شود.

آزمایش خون

پزشک معالج معمولا از نوزاد نمونه خون گرفته و برای مشخص نمودن میزان گلبول قرمز موجود در آن مورد آزمایش قرار می دهد. پزشک امکان دارد چند بار از خون نوزاد نمونه بگیرد و آن را بررسی نماید

درمان زردی نوزاد

در زمان درمان نوزاد معمولا یک یا چند لامپ در قسمت فوقانی سر نوزاد قرار داده و کلیه لباس های او را به غیر از پوشک از بدن او خارج نموده و نوزاد را به پشت می خوابانند تا حداکثر مقدار نور به بدن او بتابد.

یا اینکه امکان دارد نوزاد را بر روی یک تشک نوری انعطاف پذیر قرار دهند. یا اینکه پزشک نوزاد را داخل یک پد نور بپیچاند. در این شرایط با یک چشم بند روی چشم های نوزاد را پوشانده تا چشم های او در مقابل نور در امان بماند. پزشک معالج نوزاد را با دقت بسیار زیر نظر می گیرد.

هنگامی که میزان بیلی روبین خون نوزاد تا حد کافی کاهش یافت لامپ ها را خاموش می کنند. ۲۴ ساعت بعد از پایان معالجه مجدد از خون نوزاد تست گرفته می شود تا میزان بیلی روبین خون او را ارزشیابی نمایند. اگر میزان آن به میزان کافی کاهش یافته باشد درمان به پایان رسیده است.

تغذیه نوزادی که در دستگاه زردی قرار دارد

نوزاد قرار داده شده در زیر دستگاه زردی به صورت معمولی تغذیه می شود. اما در مواردی شاید لازم باشد که به او شیر بیشتری داده شود تا بیلی روبین خون به واسطه مدفوع، فوری از بین رود. پزشک معالج در زمان تغذیه نوزاد لامپ ها را خاموش می نماید.

بررسی عملکرد قلب

بررسی عملکرد قلب که به ECG یا EKG مشهور است نظیر پد هایی است که بر روی پوست نوزاد چسبیده می شود تا اعمال الکتریکی قلب او را درج نماید. این عمل برای بررسی تعامل قلب در زمان اعمال فتوتراپی صورت می گیرد.

ورودی و خروجی

پزشک معالج بایستی آگاه باشد که نوزاد در زمان قرارگیری در دستگاه به چه میزان مایعات نظیر شیر خشک، شیر مادر یا مایعاتی که به وسیله لوله های درون وریدی مصرف نموده است.به پزشک در خصوص وضعیت و بازه زمانی تغذیه با شیر مادر یا شیر خشک شرح دهید. و پزشک بایستی در خصوص مقدار دفع ادرار و مدفوع نوزاد معلوماتی داشته باشد. پوشک نوزاد را پس از تعویض نزد خود نگه دارید تا پزشک آنها را وزن نماید و مقدار دفع ادرار و مدفوع نوزاد را معلوم نماید.

علائم حیاتی

پزشک معالج ضربان قلب، میزان تنفس، درجه حرارت بدن نوزاد و فشار خون را بایستی مورد وارسی قرار دهد. همچنین بایستی به وسیله استتوسکوپ به صدای قلب و ریه نوزاد گوش دهند. پزشک کلیه این نشانه ها را برای آگاهی یافتن از شرایط نوزاد مورد وارسی و ارزشیابی قرار می دهد.